Som jag misstänkte. I helgens Fria Tidningen fanns det en ny debattartikel om rättvisemärkta produkter. Nu var det Ola Höiden, kommunikationsansvarig på Rättvisemärkt, som med rubriken "Rättvisemärkt innebär schyssta villkor" svarade på Eddie Salgados kritik av Fairtrade. Det som Ola främst pekar på är att det är de råvaruproducerande länderna själva som aktivt arbetar för ökad export med hjälp av frihandelsavtal. Många producenter väljer också att certifiera sig enligt Fairtrade:
Samma tonläge råder hos de råvaruproducenter och odlare inom småskaligt jordbruk som har valt att certifiera sig enligt internationella Fairtrade-kriterier. De vill inte ha bistånd, de vill kunna leva på sitt arbete. För dessa människor har certifieringen många gånger inneburit nytt hopp, att genom tillgången till en större marknad och högre intäkter få ökat inflytande över sin vardag och framtid. Producenterna är dessutom själva delaktiga i framtagandet av kriterierna inom Fairtrade Labelling Organizations International, FLO, till exempel gällande höjt minimipris för kaffe eller krav på demokratiutveckling, ickediskriminering och ökad miljöhänsyn.
Om frihandel och fri konkurrens där marknadskrafterna styr är en lösning som jag inte ska gå djupare in på, jag kan helt enkelt för lite om det. Om man däremot är ute efter en rättvis handel är jag inte riktigt säker på att man ska sträva efter frihandel med ekonomisk tillväxt och maximal vinst som ledord. Då tror jag mer på en protektionsistisk inriktning med importavgifter och tullar som "straffar" de företag som inte håller sig inom de etiska krav som Fairtrade använder sig av. Rättvisemärkt är för frihandel och vet samtidigt att att deras produkter är dyrare. Då är det lite naivt att tro att marknadskrafterna är till deras fördel. De flesta köper fortfarande det som är billigast och tänker inte på hur produktionen går till. Om priserna jämnades ut p.g.a. tullarna så skulle de rättvisa varorna sälja mer.
Att bojkotta rättvisemärkt låter ju dumt, då ska man väl i så fall bojkotta allt som är importerat. Och det är väl bäst att i första hand köpa närproducerat, men då ska vi sluta med kaffe, te, bananer och allt annat som inte finns här. Det är väl lite som att välja att köpa ekologiskt, det är dyrare, men man kan prioritera om sina vanor så att man har råd, och då kan man oxå köpa rättvisemärkt fast det är dyrare. Vi måste få fler att tänka efter vad som är viktigt.
SvaraRaderaJa att bojkotta fungerar väl inte i praktiken. Men köpvanor är svåra att stoppa. Ekologiska och rättvisemärkta matvaror har funnits ganska länge, men jag vill gärna veta om försäljningen har ökat under de senaste fem åren. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det bara är en marginell ökning om det har ökat alls. Jag är väl lite för cynisk, men ibland tror jag att det är enbart en trend och att det snart är över.
SvaraRadera