torsdag, februari 05, 2009

Det är februari, jag är trött och jag vet inte vad jag ska skriva om

Har börjat fundera lite på om den här bloggen ska handla enbart om konsumtion och miljö eller om jag ska börja skriva lite mer om allt annat som också faller mig in. Innan jag började skriva var det två saker som jag ofta läste. Man ska hålla sig inom sitt nischade ämne och verkligen brinna för det. Då skriver man bättre och det märks på texterna att den som skriver är någon som är engagerad. Man ska också skriva ofta så att den som läser inte tröttnar och slutar följa bloggen. Det är med dessa två allmänna regler jag har fått problem.

Bloggen skulle handla om mitt år med köpstopp och med det skulle jag dokumentera allt som hände. Problemet är att det inte händer så mycket och att varje dag skriva om saker jag inte köpt känns lite meningslöst. Då har jag två alternativ, antingen skriva färre och förhoppningsvis bättre inlägg eller börja skriva lite mer om annat som intresserar mig.

Med färre inlägg kan jag nog räkna med färre läsare. Inte för att det är många som läser den, för det är det inte, men jag vill ändå som människa känna att folk uppskattar det jag gör, kommer med synpunkter och även kritiserar. Det uppmuntrar till en diskussion och det blir lite mer levande. Annars hade jag lika gärna kunnat dokumentera det här året i en kinabok...

Det andra alternativet är att jag även skriver lite mer om annat som intresserar mig. Det som skulle vara naturligt är att jag skriver lite mer om politik och samhällsfrågor. Det finns ju trots allt en koppling till köpstoppet. En konsumtionsfri hållning är dels en miljöfråga. Vi förbrukar våra naturresurser och det är inte hållbart. Det är också en antikapitalistisk inställning vilket jag tror de flesta som har köpstopp håller med om. För mig är det nästan det som har varit mest avgörande för mitt val. Problemet är det redan finns en miljard andra bloggar som handlar om politik och som dessutom gör det bättre än mig. Är även sugen på att skriva mer om musik och apokalyptisk kultur i allmänhet, men jag vill inte att bloggen ska kännas för splittrad. Allt ska falla snyggt innanför ramen och det ska finnas en naturlig koppling till det jag skriver.

Jag har i alla fall börjat spåna lite om vad jag ska skriva. Läste om Charles Darwin häromdagen och började tänka på inlägget skrivet av Anki som handlade om att vara snäll . Evolutionsteorin som handlar om naturligt urval hamnar lite på kant med den kollektiva socialismens tanke på solidaritet. Efter att jag såg "Darwins laddade idé" på SVT, presenterade Richard Dawkins en lösning på det och att vi faktiskt kan vara genuint empatiska i en värld av naturligt urval. Det är möjligt att det kommer ett inlägg i framtiden om detta.

4 kommentarer:

  1. Exakt! Har tänkt likadant, min blogg skulle handla om mitt köpstopp och förändring av några andra vanor. Men hur kul är det att bara läsa en lista på vad jag inte köpt varje dag... Så jag tycker absolut du kan skriva om lite annat oxå, så det blir mer personligt. Och det är nog sant att om man skriver för sällan tröttnar folk, bättre att skriva ofta och blanda in lite annat oxå ibland, men ändå låta konsuntioninläggen vara mest återkommande.

    SvaraRadera
  2. Så får det nog bli. Jag skriver mer om annat samtidigt som jag ändå fokuserar mest på köpstoppet och det som hör till.

    SvaraRadera
  3. Att fokusera pa konsumtion (eller det du icke konsumerar) betyder ju inte att du inte kan slanga in lite inlagg har och var om andra lost relaterade amnen.
    Personligen tycker jag det bloggen blir battre och intressantare av att du tar upp aven andra amnen, sasom i inlagget om rattvisemarkta produkter t.ex.

    SvaraRadera
  4. Jag skriver egentligen redan om andra ämnen också och det kommer jag fortsätta med. Det har nästan alltid haft en koppling till konsumtion och miljö, men jag ska nog bredda mig lite. Men snälla stoppa mig om jag börjar skriva om mode, shopping, sport, konst, design, indiepop, kändisar, dokusåpor eller inredning. Då har jag förmodligen helt tappat konceptet :)

    SvaraRadera