I dagens Fria Tidningen kan man läsa en intressant artikel av Lennart Fernström. Han menar att det inte går att skapa ett samhälle med evig tillväxt. Att det finns en begränsning för hur mycket vi kan jobba och hur mycket resurser vi kan förbruka. Han presenterar två åtgärder för att minska på konsumtionen och produktionen, skatteväxling och medborgarlön.
Med grön skatteväxling ska skatterna flyttas från arbete till råvaror. Bland annat tycker han bensinpriset ska höjas till 25-30 kr litern. På så sätt kan man få ner förbrukningen av jordens resurser till en mer hållbar nivå.
Medborgarlön är en mer kontroversiell idé. Inte lika accepterad, men väldigt intressant. Det ska fungera som en inkomstgaranti där inget arbete krävs för inkomsten. Den ska ersätta alla bidragssystem för ett enda bidrag. Lennart menar att vi med detta kan ”slå av på takten, fördela resurserna och ge folk större frihet att välja vad de vill syssla med...samtidigt skulle vi få minskade offentliga utgifter genom minskade stressrelaterade sjukdomar”.
Det kanske låter som väldigt enkla lösningar, men samtidigt är det uppenbart att de system vi har inte är hållbart. Det är visserligen lätt att säga att man ska höja bensinpriset när man bor i Stockholm eller Göteborg. Och personligen skulle jag inte ha något emot det. Jag har ingen bil och behöver heller inte det i Göteborg. Bor man i Norrland är det däremot ett helt annat problem. Det är inte helt ovanligt att man är tvungen att pendla stora avstånd och kostnaderna blir då väldigt höga. Trots det tycker jag att man måste minska på behovet av bilåkandet. Vi måste utvecklas mot ett mer ekologiskt samhälle.
Hela artikeln finns på Frias hemsida: http://www.fria.nu/artikel/76889
lördag, januari 10, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar